HAVAITA JA OPPIA

Opastuksia Merenkurkun saaristossa

Maailmanluonnonperintö

Opastukset

Kenneth Åberg on käynyt maailmanluonnonperintö oppaiden erikoistumiskoulutuksen (sertifioitu). Hän voi toimia oppaana ja kertoa saaristosta vaikka veneretken tai muiden tapahtumien yhteydessä.

Maailmanluonnonperintö

Merenkurkku lisättiin vuonna 2006 UNESCO:n mailmanluonnonperintö listalle. Nopea, 8 mm:n vuosivauhdilla etenevä maan kohoaminen merestä tekee litteänmuotoisesta moreenipohjaisesta saaristosta ainutlaatuisen.

Maankohoamisilmiö

Merenkurkun saaristo on nuori. Ensimmäiset karikot nousivat merestä noin 2000 vuotta sitten, ensimmäinen asutus tuli 1000 vuotta myöhemmin. Luonnonperintöaluen pinta-ala kasvaa yhden neliökilometrin verran vuodessa. Veneväyliä joudutaan siirtämään koska maan kohoaminen tekee niiden vedet matalammiksi. Sama koskee myös venesatamia ja –vajoja. Viimeisimmän jääkauden jäljet ja maan kohoamisen seuraukset saaristoelämälle on nähtävissä maisemassa .

Miksi

Haluat saada enemmän irti retkistäsi

Mitä saat

Ensin keskustellaan siitä, mikä reitti sopisi sinulle. Retken aikana pysähdymme strategisiin paikkoihin ja opas kertoo mitä näemme. Voit aina kysyä kysymyksiä.